Minimize Venice Lagoon

This image, acquired by astronauts aboard the International Space Station on 09 May 2014, shows the Venice Lagoon.

A narrow barrier island protects the Lagoon of Venice from storm waves in the northern Adriatic Sea, and breakwaters protect inlets to the lagoon. Red tiles on the roofs of Venice contrast with the greys of the sister city of Mestre, and the cities are joined by a prominent causeway. What appears to be another causeway joining the island to the airport (top right) is actually the combined wakes of many boats and water taxis shuttling between them. Small, bright agricultural fields on well-drained soils (top left) contrast with the darker vegetation of back-bay swamps, where fishing is a popular pastime.

The water is turbid in the northern half of the lagoon, the result of heavy use by watercraft and of dense urban populations on the shores. This turbidity and other issues of environmental concern led to the creation in 2002 of the Atlas of the Lagoon (Atlante della laguna), which was set up to document environmental conditions and to track changes. Today, the Atlante della laguna is available online (in Italian) and provides a comprehensive collection of interpretive maps and imagery-including astronaut photographs from the International Space Station. A detailed view of Venice in 2007 can be viewed here. A more detailed article on the use of astronaut photography to monitor environmental change in the Lagoon of Venice is available here.

View the full resolution image.

Credit: NASA Earth Observatory


Minimize Useful Links
eoPortal News Missions Directory Earth Observation Images Earth Observation Events Earth Observation Jobs about eoportal Contact eoPortal Follow us on Twitter